“Hartelijk dank voor de tijd die je wil  gaan besteden aan het bekijken van ons investor deck. Zal het morgen opsturen en zullen we dan een afspraak samen inplannen om het te bespreken”.

Ik ontving deze e-mail van een ondernemer, hij was klaar om kapitaal aan te trekken, hij had goede positieve verhalen gehoord over Impakt Tribe ….. deze email is reeds meer dan twee maanden geleden gestuurd. Ik wacht nog steeds op zijn investor deck  en hij heeft ook geen tijd met mij ingepland voor een gesprek!

We krijgen veel door verwijzingen naar oprichters en startups. Wij nemen elke verwijzing serieus. Gezien de hoeveelheid informatie die we ontvangen (in de vorm van introducties, gesprekken en kansen), vragen we iedereen aan wie we worden voorgesteld om ons hun investor deck te sturen, vaak voordat we de kans krijgen om elkaar te ontmoeten of een gesprek te voeren. Het helpt ons bij het bijhouden van al deze connecties die we maken. Ik ben een visueel persoon, dus het ontvangen van iets tastbaars helpt me om belangrijke informatie te onthouden en dingen in een context te zetten wanneer we elkaar ontmoeten of een gesprek voeren.

We gebruiken het Investor deck vaak als een filter om te beslissen of een opportuniteit een “NEE”, “’NOG NIET” of ” JA, laten we elkaar ontmoeten” is. Niet alleen de inhoud van het investor deck krijgt aandacht. Een verwijzing is de eerste stap naar het aangaan van een investeringsrelatie. We zijn ook geïnteresseerd in hoe oprichters reageren….. en of ze reageren. Dus naast het zo wrijvingsloos mogelijk maken van deze relatie, zijn er ook enkele Dos en Don’ts over communicatie en interactie met investeerders voor oprichters en zaken om op te letten als investeerder:

JUST DO IT!

Deze tagline (dankjewel Nike) is erg belangrijk voor iedereen die iets in zijn of haar leven wil bereiken.

Doe alstublieft wat je zegt dat je gaat doen!!. Dit is zo belangrijk. Er worden veel beloftes gedaan als je een startende onderneming aan het bouwen en leiden bent. Kom je verplichtingen na, toon vastberadenheid, en als je niet doet wat je belooft dat je gaat doen, zorg er dan voor dat je in staat bent om WAAROM uit te leggen wat je gaat doen.

Wees voorbereid. Als je vraagt om een introducties naar investeerders toe of je begint ze te krijgen omdat mensen in je netwerk denken dat er een goede reden is om je te verbinden, wees dan voorbereid op goed materialen om te delen met investeerders. Ik ben een fan van de 2-pager samenvatting of teaser, gevolgd door een super goed Investor deck om de interesse van een investeerder te wekken. Zorg dat je een uitstekend Investor deck hebt klaarstaan, want investeerders zullen er een vragen en je wil absoluut geen slechte indruk wekken. Zorg voor ondersteunende materialen voor het geval investeerders om meer details vragen. Als de zaken vorderen naar de fase van het verstrekken van gedetailleerde informatie, wees heel goed voorbereidt voor in de due diligence-fase hier gaat het vaak keihard mis namelijk.

Blijf in contact. Als een investeerder niet klaar is om meer informatie te ontvangen of nog niet klaar is om te investeren, vraag dan of je ze op de hoogte mag houden – en DOE het dan. “Nog niet” is een kans om door te gaan met het opbouwen van de relatie en het zou later wel eens een optie kunnen zijn.

 

Doe dit gewoon niet!

Begin niet met het opbouwen van een relatie met een investeerder wanneer je gisteren of vandaag kapitaal nodig heeft. Vooral bij evenementen, waar ik weet dat er ondernemers zijn die bedrijven bouwen en op zoek zijn naar connecties, ben ik bereid hen te ontmoeten en een gesprek aan te gaan over het aantrekken van kapitaal. Laat die kans niet voorbijgaan. Je zou verbaasd zijn over het spectrum van gesprekken waaraan ik deelneem, van ondernemers die de kans missen om goede gesprekken en introducties te voeren, tot slechte 30 sec pitches. Een ondernemer huilde zelfs terwijl hij tegen me praatte en vertelde me hoe moeilijk het is om investeerders te ontmoeten.

Personaliseer je communicatie met investeerders en stem deze af op de situatie en context.

Vergeet niet dat investeerders ook mensen zijn. Vooral bij startende investeringen draait het bij de zakelijke kansen om een relatie en niet om een transactie. Spreek met investeerders alsof het mensen zijn, ga een gesprek aan en bepaal of er een gemeenschappelijke basis en wederzijdse interesse is om samen iets spannend en impactvols op te bouwen.

Wat is jouw plan om investeerders op te volgen en de deal te sluiten?

Laat het me weten in de comment box hieronder, stel gerust  je vragen?

Bij voorbaat dank voor het delen van uw gedachten.

Je grootste fan,

 

 

Jeroen van der Heide Co-founder & Ecopreneur

 

P.S. Deel dit artikel met je Facebook-vrienden, LinkedIn-contacten en Twitter-volgers met de onderstaande SHARE-knoppen……… zodat je netwerk hier ook van kan profiteren.