Het perfecte investor deck, hoe ziet deze er eigenlijk uit krijg ik als veel gestelde vraag

Eerst een kleine definitie zodat iedereen hetzelfde start punt heeft, het investor deck is een presentatie die ondernemers samenstellen bij het zoeken van kapitaal bij investeerders? Gemiddeld hebben investor decks niet meer dan 19 dia’s en volgens onderzoek heb je 3 minuten & 44 seconden om een investeerder met je presentatie te overtuigen. WAT!!

Veel deskundigen zeggen dat elke oprichter van een bedrijf twee verschillende sets van investeerder-decks moet hebben. Eén versie zal veel tekst en informatie bevatten die via e-mail met mensen zal worden gedeeld. De andere versie zal deck zijn dat ondernemers presenteren aan investeerders persoonlijk met meer visuals. Het hebben van meer visuals zal ertoe bijdragen dat investeerders zich op jouw gaan richten. Naar mijn ervaring, is 1 goed Investor deck de ingang die de aandacht trekt en maakt dat je bij de investeerder(s) FOMO (Fear Of Missing Out) creëert dit is wat je nr 1 doel zou moeten zijn van je investor deck. Ik adviseer om ook een hele goede one pager te maken van je Investor deck.

In essentie zijn er drie sleutels tot een krachtig investor deck die investeringsgeld ophalen

 1. Duidelijk en eenvoudig
 2. Boeiend
 3. Gemakkelijk om op te reageren

Hieronder staan de slides die je in jouw presentatie minimaal moet opnemen:

 • Probleem
 • Oplossing
 • Marktgrootte
 • Product
 • Tractie
 • Team
 • Concurrentie
 • Financiële gegevens
 • Impact meting
 • Investerings bedrag nodig

Onderzoek:

Volgens onderzoek van DocSend, spenderen investeerders gemiddeld:

3 minuten en 44 seconden

per Investor deck. Uit hun studie die 200 investor-decks analyseerde, besteedden investeerders de meeste tijd aan het beoordelen van de slides met betrekking tot Impact meting, financiën, team en concurrentie.

Impakt Tribe helpt je bij het bouwen van een perfect investor deck dat ervoor zorgt dat er FOMO ontstaat bij investeerders, we weten hoe we dit als beste kunnen creëren door onze sales ervaring en onze ghost writers, en we reeds al meer dan 100 impact investor decks gebouwd, maar als je meer details wilt weten, zie hieronder voor een korte handleiding over hoe we elke slide bekijken.

BEN JE AAN FUNDRAISEN?

DOWNLOAD NU ONS GRATIS E-BOEK

 1. Probleem

Dit is de slide die het probleem afdekt, hierin leg je uit welk gat in de markt je aan het oplossen bent. Dit moet een pijnlijk probleem zijn waar mensen zich mee kunnen verhouden en dat investeerders geen problemen zouden hebben met het te begrijpen.

Bovendien lost je slechts één probleem op. Niet twee of drie. Je moet overkomen als iemand die gefocust en meedogenloos is om een bekend probleem op te lossen.

Normaal gesproken zou ik startups aanraden om verschillende slides te maken voor het probleem en de oplossing, omdat je de investeerder niet in één slide wil overweldigen.

Merk op wanneer een investeerder betrokken raakt bij je onderneming is ofwel vanwege een van de volgende dingen:

 1. Zij hebben in het verleden hetzelfde probleem ervaren
 2. Er is een duidelijk beeld van ROI in de toekomst
 3. Gezien hun professionele expertise begrijpen zij het (bijv. artsen met gezondheidszorg)

Als een investeerder tegelijkertijd in de drie emmers met de hierboven genoemde interesses valt, betekent dit dat je jouw lead investeerder hebt gevonden. Dit kan ertoe leiden dat je ten minste 20% van de financiering van de hele ronde die je wilt aantrekken, voor zijn rekening neemt.

 1. Oplossing

De oplossing moet beknopt en zeer duidelijk zijn. Vooral als je een technische startup bent, moet jouw oplossing schaalbaar zijn. Schaalbaarheid is het vermogen van een systeem om de totale output te verhogen bij een verhoogde belasting wanneer er middelen worden toegevoegd. Dit is wat investeerders in wezen willen zien. Een bedrijf waarin ze kunnen investeren om het wiel veel sneller te laten draaien.

Bovendien is het zinvol om op de oplossing aan te geven waarom het nu zinvol is. Zoals je wellicht weet, is timing alles in het bedrijfsleven en is het belangrijk om op het juiste moment in de geschiedenis te zijn. Te vroeg of te laat op de markt zijn kan de belangrijkste oorzaak zijn van mislukking voor startende bedrijven.

Vermijd uitspraken waarin je de enige bent die dit doet, je bent de duidelijke leider, enz. Zoals Mark Cuban het stelt, zijn er minstens 100 mensen die met dat idee zijn gekomen voor jou en andere bedrijven die datzelfde probleem met een andere aanpak aanpakken.

 1. Markt

De markt gaat de potentiële exit van de investeerder bepalen. Als je in een kleine markt opereert, kunnen ook de rendementen hierdoor beïnvloed worden.

Vergeet niet dat als jouw Total Addressable Market (TAM) kleiner is dan €1Bil. deze misschien niet zo aantrekkelijk is voor een investeerder die kijkt naar super snel groeiende bedrijven. De reden hiervoor is vooral dat deze investeerders op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden die in een tijdsbestek van 5 tot 7 jaar een rendement van 10x kunnen opleveren.

De uiteindelijke investeerders, en met name de institutionele investeerders, zijn op zoek naar bedrijven die niet alleen hun sector zullen transformeren of verstoren, maar die ook het potentieel hebben om de manier waarop consumenten met een markt omgaan fundamenteel te veranderen.

Mijn aanbeveling is om op deze slide een grafiek te tonen die de marktgroei in het verleden en de toekomstige potentiële groei schetst, zodat investeerders de opwaartse en potentiële ROI op hun investering kunnen kwantificeren. Zorg ervoor dat je bronnen uit onderzoek rapporten toevoegt.

 1. Product

Deze slide gaat over het tonen van screenshots van jouw product in actie. Om het nog krachtiger te maken wil je misschien een beschrijving van het product zelf en een aantal citaten van je bestaande klanten die praten over hoeveel ze van jouw product houden. Wat je ook kunt doen is een aparte slide toevoegen met “hoe het werkt” en het heel eenvoudig te houden tot maximaal 3 stappen.

 1. Tractie

Deze slide moet de maand over maand groei van het bedrijf laten zien (bv. omzet, metriek, enz.). Dit is de slide waar je hopelijk ook de beroemde hockeystick die investeerders op elk investor deck dat ze beoordelen, willen zien. Het is niet eenvoudig om dit soort “beloofde grond” voor starters te vinden.

Als je  in een zeer vroeg stadium bevindt of als je groei niet zo interessant is, zou ik vermijden om het op te nemen. Om je een idee te geven, verwachten versnellerprogramma’s zoals Y Combiner een groei van minstens 15% per maand.

BEN JE AAN HET FUNDRAISEN?

DOWNLOAD NU ONS GRATIS E-BOEK

 1. Team

Het team is waarschijnlijk een van de belangrijkste glijbanen in een investor deck. De investeerder wil weten wie de bus bestuurt en wat hen zo uniek maakt om die missie en visie uit te voeren. Merk op dat er minstens 100 andere mensen zijn die ook over jouw idee hebben nagedacht. Om die reden is het idee 10% en 90% gaat allemaal over de “uitvoering” Zo was Uber er al genaamd Magic Cab, maar het team van Uber maakte het verschil en zei hebben het sneller en beter uitgevoerd.

Als je de juiste mensen op de juiste stoelen van de bus hebt zitten, zal het bedrijf uiteindelijk de weg naar succes vinden. Helaas, wanneer je investeert in een eerste keer oprichter, investeer je ook in het onderwijs van die persoon en alle fouten die hij of zij zal maken tijdens de eerste dagen. Dit is altijd onderdeel van de reis en er is geen manier om er omheen te gaan.

De beste manier om de team slide te laten zien is door alleen de leden van het leiderschapsteam (idealiter mede-oprichters) te beschrijven. Geef in opsommingstekens aan wat de twee of drie prestaties van elk lid zijn geweest. Idealiter zouden deze betrekking hebben op de onderneming die op zoek is naar kapitaal.

 1. Concurrentie

Een diagram is een goed idee om de investeerder te laten zien welke concurrenten je in jouw industrie hebt zitten. Hoe verhoud jouw bedrijf zich tot hen en waarin ben je onderscheidend (USPs).

Je wil jezelf duidelijk onderscheiden van de rest, zodat de persoon die deze slide bekijkt, snel kan zien wat jouw bedrijf zo uniek maakt.

Misschien is een andere dia die je wil opnemen er een is die beschrijft hoeveel kapitaal elke concurrent in het verleden al heeft opgehaald en bij welke waardering. Dit zou ertoe kunnen bijdragen dat er een beeld wordt verkregen van het bedrag dat de markt betaalt. Dit kan ook in je voordeel spelen wanneer de tijd komt om te onderhandelen over de voorwaarden van de deal of om verder te gaan met een potentiële investering.

 1. Financiële gegevens

Normaal gesproken wil je voor minstens 3 jaar projecties gaan. Er zijn enkele institutionele investeerders die zelfs om vijf jaar projecties vragen, maar in mijn ervaring zijn dit de minst geavanceerde investeerders.

Ook al zijn projecties een schot in het duister als je te maken hebt met startende bedrijven, ze geven wel een goed beeld van waar het bedrijf naartoe gaat en wat de potentiële resultaten zijn. Het geeft ook een goed idee aan de investeerder hoe gegrond het management van de onderneming is.

Deze slide is belangrijker dan ondernemers normaal gesproken denken. Wanneer je voor het eerst in contact komt met een investeerder, zal deze om jouw investor deck vragen. 3 maanden later zullen zij jou bij je volgende vergadering vragen waar de zaken zich op dit moment bevinden en dan zullen zij een beslissing nemen. Met dit in gedachten is het altijd een goed idee om meer aan de conservatieve kant te zijn en te over leveren. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je het doel volledig mist en onder de belofte blijft.

Bovendien moeten jouw financiële gegevens goed voorbereid zijn in Excel-formaat, omdat investeerders dat willen zien na het bekijken van je investor deck. Om die reden hoef je op het investor deck niet in detail te treden. Het enige wat je nodig hebt, zijn twee getallen: omzet en EBITDA zijn voldoende in het Investor deck.

 9. Impact meten

“Meten is weten”, en dit is zo waar maar wist je dat 49% van alle impact bedrijven hun impact niet MEET en dus ook niet WEET. Dit is cruciaal om een Impact investeerder binnen te halen je MOET meten om te kijken welke positieve impact je hebt dit is je Missie van je bedrijf. Mocht je hulp nodig hebben wij helpen je graag om deze impact te meten.

BEN JE AAN HET FUNDRAISEN?

DOWNLOAD NU ONS GRATIS E-BOEK

10. Investering vraag

Op de investering vraag slide wil je strategisch zijn. Zet geen specifiek bedrag dat je aan het inzamelen bent. Als je bijvoorbeeld €5 miljoen wil ophalen, stel ik voor om een bedrag tussen de €3 en €5 miljoen in te zetten. Bedrijven hebben beperkingen op hun investering, wat betekent dat als je €5 miljoen in je investor deck plaatst en dat bedrijf een verbod heeft om niet meer dan €3 miljoen te investeren, je ze waarschijnlijk zult passeren. Door de bandbreedte van € 3 miljoen tot € 5 miljoen op het investeringsbedrag op te nemen, neem je ook dergelijke bedrijven op. Om die reden wil je voor zoveel mogelijk doelstellingen aantrekkelijk zijn, dus ga met bandbreedtes in plaats van specifieke bedragen.

De meeste oprichters vergeten hun contactgegevens op te nemen in hun investor deck. Als je een grote aanhang hebt op sociale media moet je de links op de omslag slide opnemen. Ik vind dit zeer waardevol en onderdeel van je social proof. Geïnteresseerde investeerders zullen je hoogstwaarschijnlijk opzoeken en zullen ook mensen met elkaar in contact brengen om naar referenties te vragen.

Als je serieus bent over je investor deck is het geen slecht idee om iemand met een goed begrip van de verkooppsychologie te vragen om een kijkje te nemen naar je investor deck. Het doel is dat die FOMO  creëert en sterke copywriting helpt daarbij, sterke beelden, plaatsing en woorden kunnen een multi-miljoen euro verschil maken.

OP ZOEK NAAR IMPACT INVESTEERDERS?

DOWNLOAD NU ONS GRATIS E-BOEK

Laat in de comment box weten of je in aanmerking wil komen voor een gratis investor deck check twv €197,-

Hoor graag of deze info waardevol is geweest voor je.

Je grootste fan,

 

Jeroen van der Heide Co-founder & Ecopreneur

P.S. Deel dit artikel met je Facebook-vrienden, LinkedIn-contacten en Twitter-volgers met de onderstaande SHARE-knoppen……… zodat je netwerk hier ook van kan profiteren.