Deal Breakers, we kennen ze allemaal en iedereen houdt er niet van en willen ze heel graag vermijden.

Ik ben nog steeds verbaasd over het feit dat veel ondernemers slecht voorbereid als ze  investeerder zoeken, ik heb onder onze klanten en investeerders een diepgaand onderzoek gedaan naar de dealbreakers in het investerings proces. Ik heb de 8 grootste dealbreakers voor je opgeschreven. Dit is de eerste in een reeks van 11. Waarom 11? zal ik je uitleggen de grootste dealbreaker is hoe je jouw bedrijf waardeert! Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is dit een van de moeilijkste dingen als ondernemer, bij het werven van een investeringsronde, is het uitzoeken van je waardering. Het is een echte hersenkraker en de prijsstelling van het bedrijf nu kan een negatieve invloed hebben op toekomstige investerngsrondes. Voor Impact bedrijven is het nog complexer omdat je ook naar andere parameters kijkt. Dit is de eerste van een serie van drie blogs over hoe je jouw bedrijf kunt waarderen.

Ok, hier gaan we! Veel leesplezier.

Als Ondernemer sta je open voor het aanbieden van aandelen in je bedrijf aan potentiële investeerders. Met andere woorden, de Ondernemer geeft een investeerder het recht om activa, of een deel van deze activa te bezitten en te controleren en het recht op toekomstige kasstromen uit deze activa.

De vraag wordt dus “welke troef heeft het bedrijf te bieden waarvan een investeerder (of iemand anders) denkt hier moet ik iets mee”. Maar hoe waardeer je deze activa nu correct?

Een activa is geen activa, tenzij je er in de toekomst voordeel uit kunt halen – over het algemeen is dat een inkomstenstroom of dat je in staat bent om het te verkopen voor meer dan de kosten om het te creëren.

De vermogenswinst of waardestijging wordt opnieuw afgeleid uit de potentiële toekomstige inkomstenstroom of, in sommige gevallen, de gebruikswaarde. Het punt is de waarde van de activa, in de meeste gevallen betekent het potentieel om een terugkerende inkomstenstroom van betalende klanten te genereren.

Dat geldt ook voor Impact bedrijven en sociale ondernemingen. Als het alleen impact heeft en geen inkomstenstroom, dan is het niet geschikt voor sociale durfkapitaalinvesteringen maar is het beter geschikt voor filantropie. Als de onderneming een mix van financiële en impact rendementen genereert, wordt het een complexere evaluatie van de vermogenswaarde, waarover ik in het derde deel van deze blogreeks zal schrijven en ik zal ook enkele voorbeelden geven van mogelijke benaderingen, maar er zijn nu nog geen algemeen aanvaarde meet- en waarderingsmethoden voor impact.

Mijn persoonlijke ervaring met bedrijven, die we hebben geholpen om kapitaal aan te trekken, en je hebt een snelle groei curve kijk hier dan beneden voor een snelle gids die je kunt gebruiken van wat ik zie in de markt:

Pre-seed: het inzamelen van €50K – €150K bij een waardering van €250K – €500K

Zaad: €250K – €1M bij een waardering van €1M – €3M (opbrengsten zijn €0 – €50K P.M.)

Serie A: het verhogen van €1,5M- €6M bij een waardering van €5M – €20M (inkomsten zijn €100K – €250K P.M.)

Serie B: opbrengst van €6 M – €20M bij een waardering van €15 – €50M (inkomsten zijn €350K – €800K P.M.)

Serie C: verhoging van meer dan 20 miljoen euro bij waarderingen van meer dan 100 miljoen euro (inkomsten zijn meer dan 1 miljoen euro per jaar)

Naar mijn mening is de beste manier om een waardering vast te stellen, is om te kijken wat de markt betaald heeft voor een aantal van je concurrenten die zich in hetzelfde financiering stadium bevonden. Er zijn verschillende websites die je kunt gebruiken om dergelijke transacties bij te houden. Door gebruik te maken van concurrerende waarderingen om je eigen waardering vast te stellen, is het moeilijk voor investeerders om te vertellen dat jouw waardering te hoog is, wat vaak een tactiek is die door investeerders wordt gebruikt om jouw prijs omlaag te brengen en zo meer eigen vermogen voor hun investering te krijgen.

De meest voorkomende manieren om een prijskaartje aan je bedrijf te hangen zijn de volgende methoden:

  1. De contante waarde op basis van de waarde van de kasstromen (DCF)
  2. Opbrengsten gebaseerde waardering
  3. Gebruikers gebaseerde waardering
  4. Asset-Based waardering zoals de Boekwaarde of de Liquidatiewaarde
  5. Markt & Transactie Vergelijkbaar waarderingen

Zoals je hierboven ziet, is er meer dan één manier om je  start-up te waarderen. Ik zal de bovengenoemde methoden bespreken en de voor- en nadelen ervan belichten.

DCF;

Deze methode vereist de beoordeling van en het vertrouwen in het vermogen van het bestaande team om hun plan goed uit te voeren. Het vereist kennis van de potentiële markt en het vertrouwen dat de onderneming marktaandeel kan winnen. Als je een goede vriend of medewerker van het bedrijf bent of je beschikt over gespecialiseerde kennis van de markt of de sector waarin het bedrijf actief is, kun je mogelijk vertrouwen stellen in de verwachte kasstromen. Dit is volledig afhankelijk van je comfortniveau.

De verwachte toekomstige kasstromen moeten worden gewaardeerd tot de waarde van vandaag. De korting voet zou tussen de 30% en 60% liggen, misschien wel hoger. Hoe risicovoller de onderneming is en hoe onzekerder de verwachte inkomsten, hoe hoger de korting voet.

Opbrengsten gebaseerd;

Beoordeel als investeerder hoe lang deze inkomsten in de toekomst kunnen blijven bestaan. Uw risico is dat klanten niet terugkomen of dat de klanten pijplijn niet wordt ontwikkeld. Er bestaat een risico dat het team het plan niet zal uitvoeren. U waardeert het bedrijf op basis van een veelvoud (of fractie) van de jaarlijkse omzet. Hoog risico en het veelvoud zou waarschijnlijk 1x of minder zijn (1x wat betekent dat de belegger slechts op 1 jaar aan inkomsten kan vertrouwen om op betrouwbare wijze door te gaan). Een hoog potentieel zou het veelvoud hoger optillen. Het potentieel moet worden ondersteund door solide bewijs en onderzoek, na gesprekken met echte, live, potentiële klanten.

User-based;

als het bedrijf een klantenbestand heeft dat in geld kan worden uitgedrukt

Evalueer welke inkomsten kunnen worden gegenereerd uit deze waardevolle klantenkring door ze andere dingen of reclame te verkopen. Veel technische platforms zoals Facebook, Instagram en Pinterest vallen in deze categorie. Vroeger (d.w.z. in de jaren negentig!!!) verkochten mensen mailinglijsten. Ik had een audit klant die hun business mailinglijsten verhandelen was. Het heeft waarde omdat je een publiek hebt waaraan je kunt verkopen. Maar je zou nog steeds een inschatting moeten maken van de inkomsten die kunnen worden gegenereerd. De enige manier om hier meer vertrouwen in te krijgen is ervoor te zorgen dat de sales mensen”uit het gebouw stappen” en hun klanten vragen.

Asset-based;

de Vennootschap heeft gepatenteerde of gebouwde activa of technologie.

Als een inkomstenstroom niet bestaat en niet duidelijk is, overweeg dan of het team van het bedrijf inkomsten kan genereren. Als het bedrijf failliet gaat, kun je dan een ander team aan de slag zetten om van het bedrijfsmiddel of de technologie een inkomstenstroom maken? Hieromtrent bestaat vaak grote onzekerheid.

Je kunt de werkelijke, harde kosten van het bouwen van de geoctrooieerde technologie evalueren en een grote korting toepassen. Arbeidstijd en equivalente salarissen kunnen al dan niet worden meegerekend. Welke unieke eigenschap werd gecreëerd in de bestede tijd? Misschien ben je bereid om wat te betalen, maar dit hangt af van je evaluatie of perceptie van de waarde. Als je uiteindelijk met technologie komt die geen inkomsten oplevert, zul je meer tijd en geld moeten besteden om een manier te vinden om inkomsten te genereren.

Vergelijkbaar bedrijf;

Zijn er vergelijkbare bedrijven? Dit kan een uitdagende aanpak zijn als er weinig vergelijkbare bedrijven zijn. Op hoeveel andere vergelijkbare bedrijven in een vergelijkbaar stadium zijn er nog andere soortgelijke bedrijven gewaardeerd? Of hoeveel wordt een gelijkaardig bedrijf op dit moment gewaardeerd en een aantal jaren terug in mindering gebracht.

Andere te overwegen factoren zijn:

Investeerders Controle;

Een investeerder probeert zijn/haar risico’s te beperken en zijn investering zoveel mogelijk te beschermen. Dus als het misgaat en je dreigt je geld te verliezen, wat kun je dan doen? Kun je het team van het bedrijf stimuleren om een andere richting in te slaan? Kun je het team van het bedrijf ontslaan en vervangen? Kun je de controle over de activa overnemen?

Kunt je jouw aandeel aan iemand anders verkopen? Is het iemand anders iets waard? Je wil misschien 50% of 51% van het bedrijf, dus je hebt controle als het slecht gaat. Of je hebt een hoge mate van vertrouwen in het team en bent daarom blij met minder dan 50%.

Er zijn slechts twee dingen die investeerder NIET leuk vinden:

  1. Hun geld verliezen
  2. Om niet voor schut te staan in de markt

Als het bedrag van de investering veel is en de onderneming een hoog risico factor heeft, wil je misschien meer controle in de vorm van een invloedrijke participatie of op zijn minst afspraken wanneer je kunt instappen en begeleiden, beslissingen en de richting van de onderneming kunt beïnvloeden. Waar een oprichter de controle behoudt, zoals in het geval van Facebook, is de oprichter onlosmakelijk verbonden met het bedrijf. Er is een implicatie dat Facebook niet bestaat zonder Mark Zuckerberg en alle investeerders hebben dat geaccepteerd. Maar het aantal gebruikers dat zich inschrijft was voldoende overtuigd van het feit dat er een aanwinst te ontginnen was.

Due diligence;

Houd een open dialoog met het team van het startende bedrijf en ontdek wat hun waardering verwachtingen zijn. Een definitief, overeengekomen waardering  zal pas na een due diligence worden bereikt, maar het is nuttig om te meten waar de verwachtingen liggen.

Andere dealbreakers;

Dit is de eerste van een 3-delige serie over de waarde bepaling van een Start-Up. Het tweede deel gaat over de pre-money waardering en welke methoden je kunt gebruiken om je bedrijf beter te waarderen.

Het derde deel gaat over de waardering van een gemixde-waarde start-up, met andere woorden, een bedrijf met een sociale missie ingebed in hun businessmodel, dat een positieve sociale impact of verandering wil leveren, of zichzelf volgt op basis van een drievoudige bottom line People, Planet, Profit.

Hoe meer waarderingsmodellen je gebruikt, hoe meer je erop kunt vertrouwen dat  het bedrijf correct is gewaardeerd.

 Veel succes met het bepalen van je waardering!

Ben je nu op zoek naar een investeerder? Geen idee hoe te waarderen we helpen je graag.

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust in het commentaar veld beneden je kunt me alles vragen.

Bij voorbaat dank voor het delen van je vragen.

Your biggest fan,

Jeroen van der Heide Co-Founder & Ecopreneur

 

P.S. Deel dit artikel met je Facebook-vrienden, LinkedIn-contacten en Twitter-volgers met de onderstaande SHARE-knoppen……… zodat je netwerk hier ook van kan profiteren.